5.13.2011

İnternet hızlandırma



evet ülkemizde internetin yavaş olması gibi bir problem var. tarihimize o kadar düşkünüz ki asırlık bakır kablolar ile veri iletişimi sağlıyoruz. samanlıkta iğne aramak daha kolay olsa gerek. Ama şuda bir gerçek 1024 kbps olan bağlantı hızımızı 2048 kbps gibi bir rakkama çıkartamayız. ama yardımcı yazılımlar & donanımsal bilgiler ile internet bağlantımzı daha verimli kullana biliriz. zaten asıl sorunumuzda internet bağlantısından verim alamamamız değilmi ? peki kimisinin internet bağlantısı sürekli koparken yada çok yavaşken diğer bir kişi nasıl hiç kopmadan, hız problemi yaşamadan kullanıyor bu interneti. bu yazımda da bu konuya biraz açıklık getirmeyi amaçlıyorum. sadece açıklamayla olmaz tabiki. kendi kullandığım yöntemleri ve benden yardım isteyen kişilere önerdiğim & o kişilerin internet sistemine uyguladığım işlemleri anlatacağım. öncelikle bu işlemi donanımsal & yazılımsal olarak ikiye ayırmalıyım. şimdi başlayalım.

1. DONANIMSAL MÜDAHALE...

Hangi sorunlarda donanımsal müdahale gerekiyor ?
İnternette sürekli kopma yaşıyorsak & zaman zaman değil sürekli bir internet yavaşlaması varsa donanımsal müdahalenin çok faydası olacaktır. peki nasıl yapacağız ? anlayım hemen
modeme gelen telefon kablosu ne kadar uzunsa verim problemi ve kopmalar o kadar artar. modeminize gelen telefon kablosu kısa olmalı. öncelikle telefon kablosunun evinize nereden giriş yaptığını tespit edin. kimi evlerde giriş kapısının üzerinden gelirken kimi evlerde de duvardaki telefon kablo yuvasından girer. telefon kablosunu kısaltın yani modeme gelen kablo 30 cm ile olabilecekse 5 mt telefon kablosu ile bağlamanın zararları var. bağlantıda sıkıntı yaşarsınız. peki modemi 3 oda yandaki bir odaya koyduk. çünkü telefon girişi orada "eee modem kaldı diğer odada. bilgisayara nasıl bağlayacağız interneti" yukarıdaki resimde de gördüğünüz cat5 kablo ile bağlantıyı taşıyacağız. kısaca telefon kablomuz kısa cat5 kablomuz uzun olacak. bilgisayarın bulunduğu odaya kadar cat5 kablo çekeceğiz. peki bunu yaptık ama hayla internet kopuyor. o zaman binanın girişindeki panoda bulunan telefon kablosunu yeni bir kablo ile evimize taşıyacağız. buda tamamsa en zor işlemler bunlardı. hayla kopma varsa farklı modem ile deneyin. bağlantıda splitter cihazı kullanıyorsanız iptal edip direk modeme giriş yapın. bu şekilde sorun düzeliyorsa splitter cihazınızı değiştire bilirsiniz. sorun hayla devam ediyorsa internet servisini aldığınız firmayı arayın ve yaptığınız işlemleri söyleyin. yukarıdaki işlemler yapıldıysa hiç allem kulem edemezler. çünkü yapılacak işlemler bu kadar. evinize teknik ekip gelip inceleme yapacak. sorun onlardan kaynaklandığı için çözüm üretmek zorundalar.

Bunları yaptık. sorun hayla var. boşuna uğraştık yani değilmi?
hayır. hiç boşuna uğraşmadınız. sorun farklı olsa bile yaptığınız işlemler ile internet verimiz artacaktır. belki gözle görülür bir fark olmasa bile fark mutlaka olacaktır. çünkü çok temiz bir bağlantı ile internete bağlanıyorsunuz.

2- YAZILIMSAL MÜDAHALE....


Yazılımsal müdahale derken neden bahsediyorsunuz ?
Yazılımsal müdahale: yardımcı programlar ile internet iletişimini düzene sokacağız. bu programlar bir bakıma trafik polisi. dört yol ağızındaki polisi düşünün bir tarafa yol verirken bir tarafı bekletiyor. böyle böyle trafiği düzenliyor. internette aynı. gelen & giden veriler var. biz buna trafik diyelim. gelen & giden veriler trafiği oluşturuyor ve bu trafik çok düzensiz. bir siteye girmek için önce veri gider sonra veri gelir. bilgisayar 1 veri gönderip 5 veri alırsa trafik sıkışıyor ve internetimiz yavaşlıyor. diğer sorunlarda dns gibi bir problem. çoğu kişi dns ile youtube gibi siteler erişime kapanınca tanıştı. dns site isimlerinin sunucularıdır. google yazdığınızda belirli bir dns sunucusu sizi google adresinin ip adresini yönlendirir. ama o kadar saçma bir sistem var ki ülkemiz bizi saçma sapan bazen hiç verim olmayan basende en yoğun dns sunucularına yönlendiriyor. buda sitelerin yavaş açılması gibi sorunlar yaratıyor. olayı biraz kavradığımız düşünerek yapacağımız işlemlere geçelim.

öncelikle 3 adet program indireceğiz.

1.TRKY-Dns Ayar (verimli dns sunucularını tarayarak bilgisayarımızı o adreslere yönlendiriyor)
2.cFosSpeed (internet bağlantımızın trafik polisi. gelen giden bağlantıları düzene sokuyor.)
3.Mozilla Firefox (İnternet Explorer yazılımının en kral alternatifidir. daha hızlı sorgular yapar ve ek özellikleri ile surf deneyimimize çok güzel bir renk katar.)

şimdi bunları indirelim



 indirme bitti. şimdi bunları uygulayalım.

Öncelikle Bilgisayarımızın Network yani ağ bağlantısı kısıtlanmıştır Ağın %80 ini kullana biliyoruz %100 ü bize ait olsun istiyorsak aşağıdaki işlemi yapıyoruz ;)

ilk önce başlat / çalıştır bölümüne "gpedit.msc" yazıp entere tıklıyoruz
sonra çıkan bölümden;
Bilgisayar yapılandırıcısı > Yönetim şablonları >
Ağ > Qus paket zamanlayıcı >
Ayarlanabilen bant genişliğini sınırla bölümüne gelerek
Etkin'e tıklayarak Bant genişligi sınırı 0
genellikle 20 oluyor bunu 0 yapıyoruz uygula ve tamam

1. işlem tamam =)

şimdi 2. işlem ;)

TRKY-Dns Ayar yazılımını yukarıda verdiğim link den indiriyoruz ;)

peki ne zıkkıma yarar bu meret =) onuda açıklayalım =)

internet alt yapısının sağlam olmadığından bahsettik bu nedenle Türk Telekom her internet kullanıcısına aynı ölçüde DNS sağlayamaz kimi yavaş olur kimi hızlı hızlıyı bulan yaşar yavaşa kalan yanar =)
bu program güncel & hızlı DNS sunucularını tarar ve en aktif olanlara sizi yönlendirir ;)
yazılım tamamen beleşdir =))

ikincide bitti =)

şimdi 3.


önce tabi yukarıdan yazılımı indiryoruz =)

peki bu ne işe yarıo =)

bildiğimiz gibi internet "Upload" & "Download" olarak ikiye ayrılıo (bilmiosakda örenmiş olduk )
bu yazılım upload & download işlemlerini sıraya sokarak daha hızlı sürf yapmamızı daha sağlıklı & hızlı dosya alıp vermemizi sağlar ;)

kısacası manyaq bişi ;)

ayrıca cfosspeed yazılımı paralıdır =) Linkden İndirirseniz 30 günlük deneme sürümüdür
. panik yapmayın :) bu sayfanın altına mail adresinizi bırakırsanız size tam sürümünü verebilirim ;)

geldik son işleme =)

İnternet Explorer kullananlara laf atıcam şimdi =) İE kablumba oldu Firefox Aya çıktı =)

yukarıda verdiğim linkden firefox tarayıcısını indirin ve İnternet explorer ile arasında olan hız farkına bakın ;)

çoğu internet aşığı bu yazılımı kullanıy
or ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşağıdan "Anonim" seçeneğini seçerek isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz :)