2.28.2011

metro net geliyor :) yasa evler sitesi

böhüü böhüü :) metro net geliyor buraya :) gözlerim yaşardı :) şimdi bakalım metronet hizmetinin bize ne artıları ve eksileri olacak. en yaygın internet erişimi kullanımı veren servis ttnet. bende ttnet kullanıyorum & ttnet den metronete geçersem ne kazanacağım ne kaybedeceğim...


öncelikle metronetin en çok ilgi uyandıran yanı, 2 mbps sınırsız bağlantıyı 33.33 tl karşılığında bir ücrete sunması. evet ttnet in iptal ettiği tarifelerin içinde bu bağlantı vardı & tutarı 69 tl idi. ama ttnet azıttı & bu tarife dahil çoğu tarifeyi iptal etti. fiyat konusunu tartışmaya gerek yok. direk incelemek için aşağıda link veriyorum..  
evet yukarıdaki bağlantı üzerinden ttnet tariflerini görüntüleye bilirsiniz. iptal edilmiş tarifeleride görebiliyorsunuz tabiki. şu anda ben 1 yıllık tahüt üm dolmadan 1mbps sınırsız bağlantıdan çıkmayı düşünmüyorum. çıkarsam, tekrar girememe gibi bir problemim olucak çünkü :)
METRONET TARİFELERİ & ÜCRETLERİ ni incelemek için buraya tıkırdat.
bu bağlantı üzerinden de metronet bağlantı tercihleri & ücretler hakkında bilgi alabilirsiniz. şu anda tarife az 2 çeşit tarifesi var fakat zamanla tarifeler çoğalacaktır.



fiyat konusunda bilgi aldıysak gelelim teknik detaya...



şu anki kullandığım ttnetden metronet servisine geçiş yaparsam bana ne kazandıracak?

+1 - ttnet den adsl hizmeti almak için sabit hat bağlatmak şart. yani kullanmıyorsanız bile evinizdeki sabit telefonun aylık vergisini ödemek zorundasınız. metronet de böyle bir sorun yok. yani sabit hattı kapatabilirsiniz.
+2 - ttnet den yaralanmak için kapıların altından geçen cat5 kabloları ortadan kalkıyor. her yere arap saçağı gibi kablo gitmiyor. aksine bir telefon şarj aleti gibi bir modem var. bu modemi evimizdeki hangi prize takarsak internet servisi o elektrik prizinde hizmetinize amade....
+3 - yukarıdaki tarife & ücretlendirme bağlantılarını incelediyseniz fiyat farkı gayet açık & net ortada. yani paramız cebimizde kalıyor.

pekiiii ..!! metronet e geçmem bana ne kaybettirecek?


öncelikle ben internet üzerinden her haltı yiyorum. film, oyun, program, video, müzik v.b. her şey indiriyorum. yönetici olduğum sitelerden yedek alıyorum, web tasarım yapıyorum falan filan.. liste uzar gider. herkez bu şekilde kullanıyor değil tabiki. ben yaptıklarımı göz önüne alarak yazıyorum..

-1 - metronet her binaya aynı ip adresini veriyor. açalım olayı biraz...

metro net de ip adresi sıkıntısı var. "ip ne kine" ? diye soracak olursanız. "İP adresi internetteki TC Kimlik Numaranız" diye bilirim.  yani internetteki adımız. biz internette herhangi bir sitede gayet efendi takılıyor olabiliriz fakat ya alt, üst, yan komşunuz ? bunlar aynı sitede haylazlık yaparlarsa site yöneticileri "İP BAN" (ban= erişime engelleme) yapabilir. ip banlandı yani komşunuz siteye giriş yapamıyor. bununla birlikte metronet her binaya 1 ip adresi atadığı için bizim ip adresimizde komşumuzun ip adresi ile aynı oluyor. yani bir halt yemememize rağmen bizde engellendik :)  hayırlı uğurlu olsun :D

-2 - ee tabiki ip adresimiz sıkıntılı olduğu için film, oyun v.s. indirmek için kullandığım sitelerden, (bu sitelere örnek = rapidshare.com, hotfile,com enterupload.com, fileshare.com, ....v.s. liste baya uzun) bu sitelerden dosya indirme yapamıyoruz.



-3 - ttnet ile en çok yaşanan sorun internet kopması, yavaşlaması filan. bu sorunu tam olarak değerlendiremeyeceğim. çünkü metronet i kullanma fırsatım olmadı. sık sık kopmalar olurmu ? hız düşüşü yaşanır mı ? bunlar şu an için soru işareti.


-4 - ip adresimizin bir çok ortağı olduğunu söylemiştim. metronet ağında şöyle bir şey var. merkezde havuz var. biz internete erişmek istediğimizde havuza düşüyoruz & sistem bizi erişmek istediğimiz siteye yönlendiriyor. bu da demek oluyor ki. "Havuz Ne Kadar Dolu Olursa, Verim O Kadar Azalıyor"...


-5 - evde elektrikler kesildi. sorun değil benim laptop um varmı diyorsunuz ? ttnet sistemi ile modemede bir güç kaynağı takarak internet yaşamıma devam edebilirim. ama ya metronete geçtiyseniz ? sistem elektrik tesisatı üzerinden verildiği için, elektriklerde kesik olduğu için, metronetin binamıza taktığı sistem çalışmayacak :) yani internet elektrikler gelinceye kadar yok :) (bu bir teori. mantıksal düşünerek yazdım. doğruluk payı %90 civarı)


-6 - bunu benim bulunduğum sitede oturanlar okusun ( Yasaevler Sitesi). Belediye altyapı çalışması için kazı izini vermiyormuş. yani biz hizmeti,  yarı uydu yarı metro alıcaz diye duydum. bizim bağlantını adı METYU olsun :) belediye kazı izni vermediği için hizmeti şu anda kullanmakta olan "Avrupa Konutları"ndan çanak ile gönderip, bizim binanın tepesine de takılacak olan çanak ile alacaklar & gelen yayını ana santrale bağlayarak verecekler. yani o zaman Avrupa Konutları nda elektrikler kesilince bizim internet bağlantımızın mantıksal olarak kesilmesi gerekiyor. bizim burada elektrik kesildi net yok. avrupa konutlarında elektrik kesildi net yok. ee hani sınırsız erişim ? bumu sınırsız ? ben yokum arkadaş.... (Metronet, müşteri hizmetlerindeki arkadaşın  buraya uygulanacak sistem hakkında bir bilgisi olmadığı için teyit alamadım. ama benimde network & elektrik bilgim varsa bu böyle olucak .(nokta))


peki bu sorunlar devamlı sorun mu ? metronet bu sorunları(benim gözümde sorun) aşmak için çalışma yapmıyor mu ?


müşteri temsilcisinin söylediğine göre yapıyor. yani sabit(kişiye özel) ip verebiliyorlarmış. sonracığıma her kullanıcıya farklı ip adresi verilmesi içinde çalışmalar sürüyormuş fakat yakın zamanda bir rapor verilmediği için bu işlemin uzun süreceğini tahmin ediyorum.  


SONUÇ = Kısaca benim gibi; sürekli internet olucak, her siteye giriş yapa bileceğim, her siteden dosya indirebileceğim diye düşünüyorsanız önermem. 
Fakat, aman beeee, zaman zaman kesiliyor zaten, yine kesilsin, yazdığın site adreslerini ilk kez görüyorum zaten, intenetten film, programmı indirilebiliyormuş diyor ve en azından ücretden yırtarım diyorsanız öneririm. ama profesyonel kullanıcılara şu an için bu hizmet yetersiz. sistem gelişince bende geçmeyi düşünürüm.....



2 yorum:

  1. metronetmi asla diyorum nalet olsun bu kadar rezillik olmaz...! hız düşer 0.03 mbps lere kadar rezillik ötesi yalan tamamiyle yalan inanmayın boşuna kazıklanmayın. biri ısıtıcı açınca internet yavaslıyor şaka resmen sanki.

    YanıtlaSil
  2. böylesine dandik bir elektrik tesisatı oldukça
    ısıtıcı açınca hız düşmeside mantıklı :)
    yorum için ve ek bilgi için tşkler :)

    YanıtlaSil

Aşağıdan "Anonim" seçeneğini seçerek isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz :)