5.15.2011

Temiz bir facebook / Facebook İhbar Hattı

Facebook internet yaşantımızın büyük bir parçası oldu. Facebook'taki her türlü olumsuzluğa karşı bir ihbar hattı kuruldu. İşte ihbar hattının amacı...

Facebook internet yaşantımızın büyük bir parçası oldu. Facebook'taki her türlü olumsuzluğa karşı bir ihbar hattı kuruldu. İşte ihbar hattının amacı...


İyi ve kötü yanlarıyla ünlü sosyal ağ Facebook internet yaşantımızın büyük bir parçası oldu. Kimi üyeler bu sitede sadece arkadaş ararken bazı gruplar ise ülkenin imajını korumaya çalışıyor.

Bu amaçla Türkler tarafından kurulan "İhbar Hattı" gurubunun amacı, Türk kültürüne, tarihine, İslam dinine ve insanların dini inanışına sosyal ağ üzerinden üzerinden saldıran diğer grupların kapanmasını sağlamak. 44 bin üyesi olan bu sayfaya bir grup şikayet edildiği zaman, ihbar hattının yöneticileri durumu değerlendiriyor. Eğer şikayet edilen grup zararlı görülürse, üyeler hep bir ağızdan birleşip o sayfayı Facebook yönetimine şikayet etmeye başlıyor. İhbar grubu şimdiye kadar zararlı içeriğe sahip yüzlerce sayfanın kapanmasına yardımcı olmuş.

Biz de bu gurubun yöneticilerine ulaştık, İşte Facebook'a düzen getirmeleriyle tanınan İhbar Hattı yöneticileriyle yaptığımız ropörtaj ;

İhbar Hattı Neden Kurulu?

İhbar Hattı hiç bir kâr amacı gütmeyen tamamen gönüllü olarak mecburiyet neticesinde kuruldu. Bu mecburiyeti de şu şekilde açıklamak gerekir aslında; Gün geçtikçe cazibesini artıran sosyal ağlar çeşitli fikir ve görüşe mensup insanlardan oluşuyor. Bu insanlar kendi dünya görüşlerini bu ortamı kullanarak aynı düşüncedeki ya da yakın gördükleri kişilere ulaştırmayı amaçlıyor. Maalesef Facebook'u müspet manada kullanmanın dışında insanları rencide etmek, kişi ve kurumlara hakaret etmek, insanları kamplara ayırmak amacını güderek kullananlar da var. İşte İhbar Hattı kötüye kullanımın önüne geçmek amacıyla kurulmuştur.

İhbar Hattı'nda Kaç Kişi Çalışıyor?

İhbar Hattı'nda her birisi farklı alanlarda uzman sayılabilecek 7 arkadaşımız çalışmaktadır.

İhbar Hattı'nda Yurt Dışı ve Yurt İçi Bağlantıları Var Mı? Varsa Nasıl Oluşturuldu?

İhbar Hattı yurtdışı ve yurtiçinden olmak üzere çok sayıda takip edeni mevcut. Aslında yukarda açıklamaya çalıştığımız mecburiyet bizi bir araya getirdi. "Daha Temiz Bir Facebook'sloganını insanların İhbar Hattı'na gönül bağı kurmasına sebep oldu. Neticede bizim düşündüğümüzü onlar da düşünüyordu ve bunun içinde bir şeyler yapılması gerekiyordu. İşte bu gönül bağı ve birliktelik bunun en önemli bağıdır.

İhbar Hattı Nasıl Bir Yol İzliyor?

İhbar Hattı'nın izlemiş olduğu yol genel manada Facebook'ta mevcut olan yani sistemin biz kullanıcılara sağlamış olduğu şikâyet etme hakkıyla gerçekleşiyor. Tabi ki bunun için de şikayete konu olacak olan sayfa, grup ve kişilerin tespiti gerekiyor. Bunu da gerek yönetici arkadaşlarımız gerekse gönüllü dostlarımız yapıyor. Kendilerinin rahatsız olduğu ya da toplumun genelinin rahatsız olacağını düşündüğü kişi ve kurumlara hakaret, milli ve manevi değerlere saldırı, insanları küçük düşürücü şekilde yayın yapan, bölücülük unsuru taşıyan terör örgütü propagandasının yapıldığı sayfaların tespiti ve bu sayfaların incelendikten sonra yine gönüllü arkadaşlarımızın vesilesi ile şikâyet edilmesiyle sonuçlanıyor. Şikâyetten sonra Facebook bu sayfaları incelemeye alıyor ve şikâyete konu olan durum varsa sayfanın kapatılmasını sağlıyor.

İhbar Hattinin Toplumsal Bağlantıları Var Mı? Varsa Kimler?

İhbar Hattı'nın kurumsal manada toplumsal bir bağı yoktur. Ancak daha evvelde bahsettiğimiz gibi gönüllülük esas olduğundan ve toplum genelinde benimsenip sevildiğinden dolayı bu mana da "toplumsal bağı" vardır diyebiliriz.

İhbar Hattı'nın Amacı Nedir?

İhbar Hattı, herkesin kişisel görüş ve düşüncelerine saygılı, kimsenin rencide olmadan rahatça fikrini belirtebileceği ve karşısındakinin de fikrinin belirtmesine olanak sağlayacağı; genelde internet olmak üzere özelde temiz bir Facebook anlayışı amacını gütmektedir.

İhbar Hattı Nasıl Bir Yol İzleyerek Topluma Bilgi Veriyor?

İhbar Hattı, şikayet edilmesi gereken sayfa ve grupları ya da şikayet sonucunda kapanmış sayfa ve grupları http://www.facebook.com/ihbarHatti ve http://www.ihbarhatti.org/ sitelerinden kamuoyunun bilgisine sunmaktadır.

Medyada ihbar hattı sayfasının kapatıldığına dair haberler var. Bu konuda bir açıklama yapar mısınız?

Bu haberler tamamen bir yanlış anlaşılmanın sonucu meydana gelmiştir. Ihbar hattı sitesinin faaliyete geçmesi sayfanın kapandığından dolayı olduğunu düşünmüşler. Bu konuda yanlış bir haber yayılmış. Biz siteyi sayfaya destek amaçlı ve daha iyi hizmet verebilmek amacıyla kurduk. Sayfamız bir çok saldırı alıyor olmasına rağmen şuan için kapanması gibi bir durum söz konusu değildir.

İhbar Hattı Nasıl Bir Yol İzleyerek Grupları Kapatıyor?

Yukarıda da bahsedildiği gibi İhbar Hattı üyeleri vasıtasıyla sayfa ve grupların şikayet edilerek kapanmasını sağlıyor. İllegal bir yol ya da yöntem kullanılmamaktadır.

İhbar Hattı Ne Zamandan Beri Aktif?

İhbar Hattı yaklaşık 2 yıldır hizmetine devam etmektedir.

İhbar Hattı'na Kimler Destek Veriyor?

İhbar Hattı'na gönüllü üye arkadaşlarımız, yerel ve ulusal basınımız zaman zaman haber yaparak destek vermektedir. Aynı zamanda el ele vererek daha güçlü olabileceğimize inanıyoruz ve birlikten kuvvet doğar sözüne inanan bütün facebook kullanıcılarını gurubumuza destek olmaya davet ediyoruz.

Kaynak : http://www.internethaber.com/temiz-bir-facebook-icin-ihbar-hatti-345826h.htm#ixzz1MRQlBXyj

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşağıdan "Anonim" seçeneğini seçerek isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz :)