5.08.2011

Öldürmek için eğitiliyorlar

Dünyanın en çok aranan teröristi olan El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun ardından, tüm gözler operasyonu gerçekleştiren ve gizliliğiyle bilinen Seal'e döndü.
Katılmanın neredeyse imkânsız olduğu, gizli ve ABD ordusunun en tehlikeli operasyonlarından sorumlu olan Seal Team 6 (Takım 6), aslında resmi olarak mevcut değil.


Ancak Amerika Usame bin Ladin'in ölümünü kutlarken, ABD Başkanı Barack Obama, gizliliği özenle korunan ekibin 24 komandosuna şahsen teşekkür etti.


Dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy’nin isteğiyle 1961’de Vietnam Savaşı sırasında özel bir donanma gücü olarak kurulan Seal ekibinin adı, İngilizce'deki "sea (deniz), air (hava) ve land (kara)" kelimelerinin ilk harfleriyle oluşturuldu. Çünkü ekip, hem denizde, hem havada, hem de karada operasyon yapmak üzere eğitim alıyor.


Team 6'nın yeniden faaliyete geçtiği olay, 1980'de İran'daki Amerikalı rehineleri kurtarma operasyonu oldu. Pentagon, bu olayla terörle mücadelede uzman özel operasyon birimlerinin gerekli olduğunu fark etti. Pentagon'un Birleşik Devletler Donanması Özel Savaş Geliştirme Grubu olarak andığı ekibin gerçek adı resmi olarak hiçbir yerde geçmedi ve ekip büyük ölçüde gizliliğini korudu.


EĞİTİMLERİ CEHENNEMDEN FARKSIZ
Team 6, seçkinler arasındaki en seçkin grup oldu. Merkezi Washington’un yaklaşık 300 kilometre güneyindeki Virginia Beach'de bulunan ekip, 200–300 kişiden oluşuyor. Birim, çatışma anında komandoların akıllıca, ancak öldürücü bir şekilde hareket etmesini sağlayacak acımasız eğitim yöntemleriyle ünlü.


Sadece dört saat uyuyabildiği "cehennem haftası"nın da dâhil olduğu, yaklaşık altı gün süren yoğun eğitimi, beş kişiden sadece biri tamamlayabiliyor. Seal ekibine girmeye hak kazananlar arasındaki en başarılı askerlere, Team 6 ve bir başka yoğun eğitim programı için gönüllü olmak isteyip istemedikleri soruluyor. Neredeyse yarısı eğitimde başarılı olamıyor.


Gerçek adını güvenlik nedeniyle gizli tutan Team 6'nın eski üyelerinden 38 yaşındaki Mike Grommet, ekibin içine olmanın nasıl bir şey olduğunu şahsen bilen bir isim. Grommet deneyimlerini şu sözlerle anlatıyor: "Genelde ilk dört yıl rutin Seal ekibiyle çalışırsınız. Sonra sizi gözlemlerler ve Team 6 için seçimlerin yapıldığı Yeşil Ekip'e geçersiniz. Bu süreç altı-sekiz ay sürer ve cehennem gibidir. Her şeyi her zaman mükemmel yapmanız gerek, yoksa eve dönersiniz."


"Riske giren ve zor bir hayat yaşayan insanlar. Bazıları aile adamı, ama aralarında ailesi olmayan, striptiz yapanlarla ilişki yaşayan, her gece 4'e kadar bira içenler de var."


Team 6'nın üyeleri genelde Seal askerlerinden daha yaşlı. Bazıları 30'larının sonunda ya da 40'larının başında. Grommet'e göre ekip üyeleri, rekabetçi, biraz asosyal, mükemmeliyetçi, dikkatli, çok yurtsever, inanılmaz akıllı insanlar ve harika askerler.


TERCİHLERİ OLGUN VE DENEYİMLİLER
Team 6 ile birçok baskına katılmış olan bir diğer özel operasyon birimi Delta Force'un eski üyesi 34 yaşındaki Tyler Grey, "Aslında olgun, daha sakin ve deneyimli, eşi ve çocuğu olan kişiler arıyorlar" diyor.


Birimin sicilinde hiçbir leke olmadığı söylenemez. İngiliz yardım görevlisi Linda Norgrove'nin Ekim ayında başarısızlıkla sonuçlanan kurtarma operasyonunun sorumlusu da aynı ekip.


‘VURMAK İÇİN SABIRSIZLANIRLAR’
Team 6'nın her yeni üyesi, her biri ayrı bir karaktere sahip Kırmızı, Mavi, Altın, Gümüş ve Siyah bölüklerinden birine atanıyor.


Kırmızı bölükte çalışmış olan Grommet, "Mavi takım daha içine kapalı, soğuk, duygusuz. Altın'lar daha rahat. Gümüş'ler yeni, o nedenle onlarla hiç çalışmadım. Ancak Kırmızı ekiptekiler çiftlik hayvanı. Hedefi yüzünden vurmak için sabırsızlanırlar."


Bin Ladin'e yönelik operasyonu gerçekleştirenler de, bu 50 kişilik Kırmızı bölükten 24 komandoydu.


Operasyona katılamadığı için üzgün olduğunu söyleyen Grommet, "O helikopterde dünyanın en mutlu insanı olurdum. Öleceğimden emin olsam bile, bu Usame bin Ladin'e kurşun sıkmak için bir fırsattı. O askerler mutluluktan uçuyor olmalı" diyor.


Peki bin Ladin'i hangi askerin öldürdüğü hiç açıklanacak mı?


Grommet'e göre o askerin kim olduğunu Virginia Beach'teki merkezde herkes biliyor. Ancak adının Amiral Pete von Hooser olduğu düşünülen askerin kimliği, operasyonun gizliliği nedeniyle hiç açıklanmayacak.


Grommet şöyle diyor: "Onları bir kitap anlaşması için ülkelerine ihanete ikna etmeye çalışacak kişiye iyi şanslar. Böyle bir durumda sizin kafanızı kesmeyi tercih ederler. 10 milyon dolar da önerilse, 20 milyon dolar da verilse, bunu asla yapmazlar. Tek istedikleri işlerini yapmak ve yeniden operasyona katılmaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşağıdan "Anonim" seçeneğini seçerek isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz :)